Innan man äns börjar funderar på att starta med guldhamster avel så är det viktigt att behöva gå igenom vissa punkter.
Att välja rätt avelsdjur
Vill du veta vad du skall ge åt en digivande hona eller en vexande unge/unghamster kolla då in utfodring av hamster..
Pukt 1. har jag intresse?
Att föda upp hamstrar tar sin tid. De skall hantränas,vänjas vid olika sljud,vänjas vid att bli buren med transportburar mm. Hamster avel kräver både tid och intresse.
Punkt 2. har jag rum för alla hamstrarna?
Vissa gånger så finns det en möjlighet att inte alla bebisarna blir sålda och då bör man ha tillrekligt med många burar till var och en,när de blir gammla nog och skall vara ensam i buren.
Punkt 3. har jag råd? Det kostar en hel del, att ge mat åt en hög med små munnar. Bebisar skall ha en mångsidig kost när de växer för att utvecklas ordentligt och bli kraftigt muskligt bygd och må bra. Pluss att det i vissa fall kan gå så att den dräktiga mamman ibland behöver akut veterinärvård ifall komplikationer inträffar under födandet eller i senare skedet i graviditeten och det kan kosta en hel del pengar.
Punkt 4. Vad är det jag vill få ut av min avel,samt vilka färger skall jag välja att avla på!
Att välja rätt avelsdjur
Att välja avelsdjur kan vara kul,men det är också väldigt viktigt att välja rätt! Ett bra avelsdjur skall vara kraftigt byggd med fin välmusklad kropp,samt huvudet skall påminna om en liten nallebjörn. Den skall inte vara för smal så man ser midjan på den och man skall inte heller kunna känna knotor, Då är hamstern en dera sjuk eller så har den inte fått en näringsrik kost under sin uppväxt eller så ger du den inte den mångsidiga kost den behöver och då kan hamstern bli väldigt tun och omusklad. Ett bra avelsdjur skall komma från friska föräldrar. Dvs, avelsdjurets,föräldrars stam skall vara defektria och allmänt friska och inte ha några oönskade sjukdomar. Ett stort pluss är om man vet att avelsdjurets föräldrar och att någon av hamstrarna i den stamtavlan är seglivade och har nått en hög ålder.
En hamster som har nått en hög ålder har sällan varit sjuk eller sjuk överhuvudtaget under sin livstid. En lugn och harmonisk hamster är ofta den som inte stressar och är vervös. Stress och nervositet bidrar också en liten del varför inte hamstern når en så hög ålder. Pluss att en hel del har att göra med hamsterns gener också naturligtvis. En bra vikt på avelsdjur är mellan 145-200 gram för hanar och 145-220 gram för honor. Honor är ofta lite kraftigare än hanar och det har sin naturliga förklarning. Skulle hanen vara större byggd och kraftigare skulle inte honan ha en chans att försvara sig från en parningsjuk hane när hon inte är i brunst, dvs inte redo för honom. Grosisst hamstrar väger oftast mindre, mellan 100-135 gram.
Brunst och Dräktighet
En hona brunstar var fjärde dag, I vissa fall var 5 dag vilket är ovanligt. När en hona är på väg att brunsta stryker hon sig mot olika delar i buren för att markera sin doft! Det är vanligt att de slänger sig på rygg och på sida,rullar och stryker mot saker i buren. Detta fenomen är för att hanen skall kunna känna lukten av en hona och hitta henne i vilt tillstånd. En guldhamster är inte mer annorlunda än sina vilda artfrender.Deras instinkt finns kvar,trotts att de har varit husdjur hos oss människor i många många år.
Detta rullande och strykande hos honan före hon brukar brunsta brukar ske mellan 12-24 timmar före brunst normalt. Vissa honor visar inga som häst tecken att de snart skall brunsta, det är lite mer ovanligt men det händer. Dessa honor brukar vara lite knepigare att hitta brunst på också när de spelar svårflörtade. En brunstande hona blir ofta stel som en sten och rumpan och svansen pekar uppåt och baken en aning uppfåt! Ögonen ser väldigt förföriska ut när de brunstar och de är i brunstställning.
Förrän man introducerar den tilltänkta hanen så är det extremt viktigt att kolla båda avelsdjurens svansar så de är raka och fina. Skulle någon av avelsdjuren ha krokig eller sned svans skall man absolut INTE para dessa djur! Om hanen har krokig svanns kan man lätt välja en annan lämplig hane. Har den brunstande honan krokig svans skall man låta bli att para henne. När man har kunnat konstatera att båda avelsdjuren har raka fina svansar så kan man introducera dem till varandra och lägga dem i samlarlåda eller t.ex badkar. Dock är det väldigt viktigt att man håller ett öga på dem noga under akten så att inte honan plötsligt får nog och börjar ge hanen kokt stryk.
Hanen kan ta rejäl skada om hona plötsligt skulle börja sloss med honom. Hanen kan bli steril få blodig pung samt att det i värsta fall kan dö då honan börjar bita hanen så han förblöder. I vissa fall har det hänt att tillräkligt stora hål efter bitmärken som uppkommit på buken efter ett slagsmål har till ock med varit så djupa att till och med en del av tarmarna stuckit ut ur såren, och det är något man absolut inte vill att skall ske åt sin guldhamster,vare sig man har dem som avelsdjur eller enbart till kel.
När man har haft en lyckad parning mellan hamstrarna och de inte började sloss så skall man sära på honan och hanen. De skall nu var och en i sin ägen bur. Där de ofta börjar nogrant tvätta sig efter akten. Nu är det bara och vänta och se om honan blivit dräktig! Ett tipps som man kan göra om man vill vara säker på att honan blev dräktig är att kolla om hon brunstar 4-5 dagen efter parningen. Gör hon inte det är hon garanterat dräktig. I vissa fall kan honan brunsta fast hon är dräktig, men detta är mycket ovanligt. En hona går dräktig i 16-18 dagar från och med den dag när man parat dem. Normalt föder en hamster hona sina ungar på 16 dagen,men ibland kan det ta till den 18 dagen. Dock är det extremt viktigt att hålla sig förberädd på ett eventuellt veterinärbesök om inte ungarna har fötts när det gått över en dag, dvs dag 19. Om honan inte fött sina ungar och hon är på dag 19 så är det akut till veterinären som gäller. Det kan handla om komplikationer,döda ungar i magen eller att verkarna inte vill sätta igång så hon kan föda. Slipper ungarna inte ut pga av att verkarna inte vill sätta igång så kan bebisarna dö inne i mammans mage. Så man skall vara beredd för veterinärbesök dag 19 om ungarna ínte fötts på 18 dagen efter parningen.
Honan föder mellan 2-16 ungar. I vissa fall även upp till 18-25 ungar. Detta är dock inte så vanligt,men det händer. Det är viktigt att gå och titta till henne då och då under den dagen hon är beräknad att föda. Bara för att vara säker att hon börjat föda och så att allt går bra och att inga komplikationer uppdtått vid födandet. Ser man att hon fött eller föder och allt ser ut att gå bra så kan du lämna henne ifred en stund. Gå och kolla till henne när hon föder med jämna mellan rum,men stör henne inte när hon föder. Att föda är ett tungt jobb en mamma hamster vill inte bli petad på när hon skall föda/föder. Då kan hon bli irriterad och stressad. Kolla till henne genom buren så allt ser ok ut. När hon fått sina ungar och födandet gick bra så skall man lämna henne ifred,så hon får dia ungarna och vila ut sig ordentligt! Att föda barn är som sagt ett tungt jobb som tar på krafterna,så man vill kunna vila ut ordentligt efter sitt födande.
Du kan underdagen gå och fylla på matskålen pluss lite annat gott så hon har att äta. Det är viktigt att en hona får en mångsidig kost nu när hon skall dia,så hon kan producera mjölk åt alla bebisarna. När man har get henne mat så lämnar man henne ifred. Denna procedur skall du följa i 7-14 dagar. Man kan börja könsbetsämma dem vid 7-14 dagars ålder. Men rekomendationen är vid 2 veckor. Dels är det lättare att se vad kön de är då, samt att vissa honor kan vara rett så erviga och det kan då vara en risk att hon äter upp dem. Första veckan är kritisk, den andra veckan börjar risken att honan dödar ungarna med att äta upp dem avta,för varje dag som går. När bebisarna är 2 veckor öppnar de ögonen och då chansen att honan skulle döda ungarna och äta upp dem lika med noll. Dock kan honan äta upp ungen ifall ungen har dött av naturliga orsaker. När ungarna är 3 veckor och 5 dagar gammla skiljer man mamman från ungarna, honorna i en bur och hanarna i en annan bur! En guldhamster blir könsmogen vid ca 4-5 veckors ålder. Så det är extremt viktigt att honorna och hanarna får varsin bur när man skiljer dem från mamman.
Nu får de busa med syskonen i några dagar. En bebis blir leveransklar vid 4-5 veckors ålder! Ofta låter uppfödare bebisar vara tillsammans ett tag för att de skall få leka med varandra innan de åker till sina nya hem. Därför har vissa uppfödare att de är klara att hämtas när de är 5 veckor. Att bebisarna får ha tid att leka med varandra förrän de åker till sina nya hem är bara bra för dem. Alltås bröder med bröder och sysstrar med sysrtrar. Får bebisarna tid att leka med varandra några dagar så blir de inte lika stressade och de kan känna sig trygga med varandra de första dagarna,när mamman inte längre finns med dem. Det är nu förberedelsen inför ett solitärt liv börjar, ett liv utan syskon och mamma i en ägen bur. När bebisen är 2 nånader, alltså 8 veckor så måste den bo i ägen bur eftersom guldhamstern är solitär. Dessutom är det mot lag att ha 2 hamstrar i samma bur när de är 8 veckor eftersom det är lag på att guldhamstrar som är 8 veckor skall bo skilda. Detta är en mycket bra lag med take på att det kan bli så blodigt allvar att en av dem dör,när de plötsligt börja släppa nerverna på varandra.
Vill du veta vad du skall ge åt en digivande hona eller en vexande unge/unghamster kolla då in utfodring av hamster..